Ejendomsmægler
Når du får et tilbud består det ofte af betaling til ejendomsmægleren samt udlæg til tredje mand. Der er masser af delpunkter i tilbuddet og jeg vil forsøge at give et overblik i nedenstående:
- Salær
- Salær er den dyreste post og svarer til den løn som ejendomsmægleren skal have, for at gøre forskellige ting. Du betaler for at få værdiansat huset, få beregnet netto og bruttoudgifter, udarbejdet salgsannonce, fremvisning, kørselsudgifter, beregnet finansieringsforslag, opfølgning over for eventuelle købere, korrespondance mellem køber, advokat og bank, brug af deres digitale platform og generel kontorarbejde. Man kan nok ikke fravælge nogle af delene, men overordnet er salæret nok det, man kan forhandle om.
- Marketing/øvrige salgsfremmende foranstaltninger
- Nogle af disse punkter er obligatoriske og andre kan vælges fra. Af ydelser taler vi om fotoredigering, internet, køberkartotek, videopræsentation, udstilling i vinduet, avisannoncer, til-salg-skilt, fremsendelse (porto) og kopiering af salgsopstilling. Vores opfattelse er, at denne post ikke kunne forhandles, da nogle af pengene går til en tredje mand/samarbejdspartner.
- Dokumentationsomkostninger
- Her taler vi om betaling for at hente ejendomsdatarapport fra kommunen, grundejerforeningsskema, tingbogsattest og restgældsoplysninger. Jeg har oprettet links til de forskellige dokumenter, du skal bruge. Restgældsoplysninger kan du få i din bank eller kreditforening. Er du med i en grundejerforening så spørg dem efter et skema. Du kan formentlig spare penge ved at hente dem selv.
- Berigtigelse
- Prisen på berigtigelse står ofte i budgettet, når man får et tilbud, MEN hører ikke ind under specifikationen for ejendomsmæglerens betaling. Denne post kommer altså ud over de 3 forgående punkter. Berigtigelse består af udstedelse og tinglysning af skøde, udarbejdelse af reguleringsopgørelse og refusionsopgørelse samt handlens berigtigelse i øvrigt. Man kan både få en advokat og ejendomsmægler til at lave berigtigelsen. Ejendomsmægleren er sandsynligvis billigst. Vi fik tilbud priser mellem 8000 og 9000 kr. (2014 priser)
- Ejerskifteforsikring
- Som sælger er du forpligtiget til at betale en ½ ejerskifteforsikring. Vores andel var ca 5000 kr. (2014 priser)
Rapporter (lovpligtig)
- Tilstandsrapport
- El-rapport
- Energi-rapport
Andet
- Fotograf
Jeg håber, at ovenstående har givet dig et godt indblik i, hvilke omkostninger, du kan blive ramt af, når huset skal sælges. Jeg har aftalt med vores ejendomsmægler, at jeg ikke fortæller, hvad vores pris blev, men vi fik den forhandlet godt ned i forhold til det først tilbud. Derudover tilbød vores ejendomsmægler en yderligere rabat på 5000 kr. hvis huset ikke var solgt efter 2 måneder. En ordning der lige faldt i vores smag. Huset blev solgt på 2,5 måned, så vi fik rabatten.
Hvis du mener, at der er omkostninger, der burde være med i indlægget, så skrive endelig en kommentar.
Really Good tips and advises you have just shared. Thank you so much for taking the time to share such a piece of nice information. Looking forward for more views and ideas, Keep up the good work!
SvarSlethvad koster det at sælge et hus