onsdag den 9. oktober 2013

Valg af grund - forskellige overvejelser

En stor del af det at få sit drømmehus er også, at det ligger det rigtige sted. Der er en række punkter, som man kan tage med i overvejelserne, så man bagefter kan sige, at købet (eller fravalget) blev besluttet på det rigtige grundlag.


  • Er grunden eller området tiltalende fra første øjekast? Hvis der er noget der irriterer en fra starten af, vil irritationen sikkert også være der om 5 år. I vores tilfælde ligger motorvejen ikke så lang fra grunden, og den kan høres tydeligt de dage, hvor vinden kommer derfra. Vi valgte at spørge de mennesker, der allerede er flyttet derud, om de fandt "larmen" problematisk. De fleste har sagt, at de havde samme tanke før de flyttede der til, men at de ikke tænker på det mere. Vi har valgt at tro på, at "larmen" ikke bliver et problem, og der hænger nok sammen med, at vi synes, at området er super dejligt.
  • Ligger grunden i nærheden af skole, institutioner, handelsmuligheder, offentlig transport eller andre ting man nu har brug for? Logisk nok kan en grund for langt væk resultere i ekstra transporttid, ekstra bil og ekstra omkostninger.
  • Kan huset placeres rigtigt på grunden? De fleste vil gerne have en privat have væk fra vejen (baghave), og en terrasse, der vender syd/vest, så der kommer masser af sol ind i huset og så aftensolen kan nydes lige til den går ned. De fleste byggefirmaer har et "solur", som man kan placere på sin plantegning, og på den måde se hvor aften- og morgensolen vil skinne fra i de forskellige måneder. Aftensolen skinner for eksempel fra vest i marts og september, men nord/vest i juni.
  • Hvilke bygningsreglement (BR) skal man bygge efter? Det kan fordyre processen, hvis der er krav om ekstra energibesparende huse. I Aarhus er der for eksempel krav om, at nye kommunale grunde skal opfylde BR15. Husene skal som oftest ekstraisoleres, have 3-lags vinduer, solceller eller jordvarme. Alt sammen noget, der koster ekstra. Du kan læse mere om bygningsreglement på bygningsreglementet.dk/ .
  • Hvordan ser lokalplanen ud? Det er altid en god ide, at læse lokalplanen igennem. På den måde udgår man trælse/uventede overraskelse i området - for eksempel ny industripark eller togbane i baghaven. Det er også her, man kan se (udover i vilkårene for grundsalget), hvis der er restriktioner for området (husene skal være hvide, ingen hæk osv.)
  • Nye udstykninger tiltrækker ofte familier med små børn, der skal ud at have lidt mere plads. Er man i den situation, er der god mulighed for, at finde ligesindede forældre og legekammerater til børnene = godt naboskab.
Er der flere overvejelser man skal gøre sig i forbindelse med køb af grund? Skriv gerne en kommentar, tak.


Tags: byg nyt hus, nybyg, typehus, Huscompagniet, køb grund

Ingen kommentarer:

Send en kommentar